Povračila za dijake in študente na obvezni praksi

O tem je izdano davčno mnenje spletnem portalu Davčne uprave Republike Slovenije, ki se glasi:

Po 8. točki prvega odstavka 44. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/06, 10/08, 780/08, 125/08 in 20/09) se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne vštevajo plačila vajencem dijakom in študentom za obvezno praktično delo, do višine, ki jo določi vlada. Po drugem odstavku istega člena se pri določanju neobdavčene višine navedenih plačil kot podlago upošteva raven posameznih pravic, ki so določena z zakoni in s kolektivnimi pogodbami na ravni države. Drugi odstavek 44. člena ZDoh-2 tudi določa, da če delodajalec izplačuje navedena plačila, ki so višja od zneskov, ki jih določi vlada, se znesek teh plačil v delu, ki presegajo določene neobdavčene zneske, vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Neobdavčene zneske plačil vajencem, dijakom in študentom določa Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (Uradni list RS, št. 140/2006 in 76/2008) v 12. členu. Po tej določbi se plačila vajencem za obvezno praktično delo ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, glede na letnik šolanja, do višine: 84 eurov na mesec za 1. letnik, 126 eurov na mesec za 2. letnik, 167 eurov na mesec za 3. letnik, 167 eurov na mesec za 4. letnik. Plačila dijakom in študentom za obvezno praktično delo v skladu s predpisi, ki urejajo vzgojo in izobraževanje, pa se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 172 eurov za opravljeno obvezno praktično delo v obdobju enega meseca.

Iz navedenega izhaja, da plačila vajencem, dijakom in študentom za obvezno praktično delo veljajo za dohodke iz delovnega razmerja po ZDoh-2. Zato se tudi morebitna izplačila povračil stroškov prevoza na delo in z dela ter povračila stroškov prehrane med delom navedenim osebam davčno obravnavajo skladno s 3. točko prvega odstavka 44. člena ZDoh-2. To pomeni, da se povračila stroškov prevoza na delo in z dela ter povračila stroškov prehrane med delom, ki se poleg nagrade za opravljeno obvezno praktično delo izplačajo vajencem, dijakom ali študentom, ne vštevajo v davčno osnovo pod pogoji in do višin, določenih v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Povezava do spletne strani: Davčna uprava Republike Slovenije

Deli s prijatelji