Prijava transakcijskih računov v tujini

V izogib globam morajo poslovni subjekti najkasneje do 15. januarja 2013 odpreti račun pri ponudnikih plačilnih storitev ali sporočiti podatke o računu(ih) v tujini.

Davčna uprava RS poziva vse poslovne subjekte, ki poslujejo brez transakcijskega računa ali ločenega transakcijskega računa za namen opravljanja dejavnosti oziroma poslujejo z računom odprtim v tujini, ki ga niso sporočili davčnemu organu, da to uredijo najkasneje do 15. januarja 2013. Sprememba Zakona o davčnem postopku je namreč uveljavila visoke globe za prekršek neprijavljenega ali neodprtega transakcijskega računa. Predvidene globe za vse omenjene prekršek se gibljejo med 800 in 30.000 EUR za poslovne subjekte in od med 400 in 4.000 EUR za odgovorne osebe poslovnih subjektov.

bveznost odprtja transakcijskega računa za subjekte vpisa v poslovni register Republike Slovenije je opredeljena v Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2). Davčna uprava podatke o transakcijskih računih odprtih v Sloveniji po uradni dolžnosti pridobiva iz Registra transakcijskih računov, podatke o računih odprtih v tujini, pa morajo zavezanci davčni upravi sporočiti sami. Oseba, ki je vpisana v davčni register, mora v 15 dneh po nastanku spremembe obvestiti pristojni davčni urad o vseh spremembah podatkov, ki jih vsebuje prijava za vpis v davčni register in jih davčni organ ne pridobi po uradni dolžnosti na podlagi podatkov iz drugih registrov in evidenc.

Davčna uprava je v preteklosti zaznavala precejšnje število poslovnih subjektov, ki v davčnem registru nimajo podatka o odprtem transakcijskem računu. Mnogi od njih se kljub večkratnemu pozivanju davčnega organa niso odzvali in v skladu z zakonom posredovali podatkov o odprtih transakcijskih računih. Zato je tudi spremenjena določba, ki zdaj omogoča kaznovanje vseh tistih, ki se izogibajo izpolnjevanju svojih obveznosti.

Globe, ki jih predvidevajo nove določbe zakona so:

  • z globo od 800 do 10.000 EUR se kaznuje za prekršek samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost,
  • z globo od 1.200 do 15.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba,
  • če se pravna oseba po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, se za prekršek kaznuje z globo od 3.200 do 30.000 EUR,
  • globo v višini od 400 do 4.000 EUR za prekršek kaznuje tudi odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost,
  • z globo v višini od 600 do 4.000 EUR se za prekršek kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe,
  • če se pravna oseba po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, pa se odgovorna oseba pravne osebe za prekrške kaznuje z globo 800 do 4.000 EUR.

 

Poudarjamo, da lahko davčni organ v hitrem postopku o prekršku izreče globo v katerikoli višini znotraj razpona, ki je predpisan za posamezen prekršek. Še to, vsak samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki opravlja dejavnost, mora imeti za namen opravljanja dejavnosti odprt ločen transakcijski račun.

V izogib omenjenim sankcijam pozivamo vse poslovne subjekte, da najkasneje do 15. januarja 2013 odprejo račun pri ponudnikih plačilnih storitev oz. da sporočijo podatke o računu(ih) v tujini, ter morebitno spremembo drugih podatkov, ki so zahtevani podatki za vpis v davčni register.

Navedene podatke lahko posredujejo najbližjemu davčnemu uradu na obrazcih »Prijava za vpis dejavnosti fizične osebe v davčni register (obrazec DR-03, gl. tč. 20)« oziroma »Prijava za vpis pravne osebe v davčni register (obrazec DR-04, gl. tč. 21)«, ki sta dostopna na vseh davčnih uradih in izpostavah ter na spletni strani Davčne uprave RS:   http://www.durs.gov.si/si/storitve/vpis_v_davcni_register_in_davcna_stevilka/vpis_v_davcni_register_in_davcna_stevilka_obrazci/.

Vir: DURS

Deli s prijatelji