Obvezna prijava kratkotrajnih del na višini

Na Inšpektoratu Republike Slovenije za delo opažamo večje nepravilnosti s področja varnosti in zdravja pri delu pri delih na strehah (krovstvo, tesarstvo, kleparstvo …), pri delih z delovnih odrov (fasaderstvo) in pri menjavi oken. Pri naštetih dejavnostih gre večinoma za kratkotrajna dela na višini, ki ne izpolnjujejo pogojev za prijavo gradbišča po Uredbi o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih (Ur. l. RS, št. 83/05, v nadaljevanju Uredba). Ker pa se ta dela izvajajo večinoma na več kot 2 m višine, kjer je po Uredbi zahtevano varovanje pred padcem v globino in obstaja neposredna nevarnost za življenje in zdravje delavcev, jih opredeljujemo kot nevarna dela.

40. člen Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1, Ur. l. RS, št. 43/11) določa, da mora delodajalec pred začetkom delovnega procesa, pri katerem obstajajo večje nevarnosti za nezgode in poklicne bolezni, o teh delih obvestiti inšpekcijo dela.

V primeru, ko bo na istem delovišču dela izvajalo več izvajalcev (d.o.o., s.p., samozaposlene osebe), morajo nevarna dela prijaviti vsi!

V primeru neprijave nevarnih del se lahko delodajalec v skladu z ZVZD-1 kaznuje za prekršek z globo od 2.000 € do 40.000 €, odgovorna oseba delodajalca pa z globo od 500 € do 4.000 €.

Poostreni nadzor v zvezi s prijavami in upoštevanjem predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu bo Inšpektorat Republike Slovenije za delo začel izvajati z dnem 01.03.2013!

Več na na spletni strani Inšpektorata RS za delo.

Deli s prijatelji