Dodatne omejitve gotovinskega poslovanja in obvezna uporaba registrskih blagajn

Vlada RS je na 36. redni seji, ki je potekala 5. decembra 2013, sprejela drugi sveženj ukrepov obvladovanja sive ekonomije in sklepa, da se do 31. marca 2014 pripravita predpisa za dodatno omejitev gotovinskega poslovanja in obvezno uporabo registrskih blagajn oziroma podobne opreme za izdajanje računov.

Dodatna omejitev gotovinskega poslovanja

Dosedanji pravilnik o izvrševanju Zakona o davčnem postopku določa, da poslovni subjekti plačil za dobavljeno blago in opravljene storitve niso dolžni nakazati na transakcijske račune, če posamično plačilo ne presega 420 evrov.

Pri plačevanju visokih zneskov v gotovini večina držav članic, vključno s Slovenijo, trenutno upošteva prag 15.000 evrov, nekatere pa so se odločile za strožje ukrepe. Vlada namerava s postopno spremembo Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma znižati ta prag na 5.000 evrov, kasneje pa postopno na 1.000 evrov in razširiti omejitev tudi na plačila za opravljene storitve.

Dodatna omejitev gotovinskega poslovanja bo povzročila večjo preglednost poslovanja pri plačevanju blaga in storitev in tako vplivala tudi na zmanjšanje obsega sive ekonomije v dejavnostih, v katerih so se do sedaj lahko sprejemala tudi gotovinska plačila fizičnih oseb – končnih potrošnikov.

Obvezna uporaba registrskih blagajn

Vlada predlaga omejitev izdajanja ročno izpisanih računov in obvezno uporaba registrskih blagajn oziroma podobne opreme za izdajanje računov v vseh primerih, ko ponudniki blaga in storitev dobivajo plačilo v gotovini.

Vlada bo do sprejetja predpisa razmislila o možnih izjemah, a teh bo moralo biti zaradi zagotavljanja enotnosti sistema in enakopravnosti zavezancev čim manj. Vlada se bo do priprave predpisa opredelila tudi do  storitev na domu in dela na terenu, olajšave glede izdajanja računov pa bi lahko v bodoče, tako kot je to urejeno sedaj, ostale za prodajo vozovnic, kart in žetonov v potniškem prometu (vlak, avtobus, žičnice); znamk, kolekov, vrednotnic in obrazcev v poštnem prometu; vplačil za udeležbo v igrah na srečo, če se te izvajajo v skladu z zakonom, ki ureja igre na srečo; periodičnega tiska; na prodajo iz avtomatov; na prodajo kartic s kodo za polnjenje predplačniških sistemov mobilnih operaterjev iz bankomatov, GSM-omrežja ter interneta; na prodajo žetonov iz menjalnih avtomatov in promet storitev na teletočkah.

Za uveljavitev ukrepa bi bilo potrebno spremeniti predpise s področja davka na dodano vrednost ali davčnega postopka. Izdajanje ročno napisanih računov  bi bilo dovoljeno zgolj izjemoma. Zavezanci bi morali izdajati račune z uporabo programov oziroma opreme, ki onemogoča naknadno spreminjanje podatkov brez revizijske sledi.

Vir: UKOM

Deli s prijatelji